COMUNA HERECLEAN

STEJĂRIȘUL – PANIC

stejarisul-panic

Stejarisul si Stejarisul de Balta sunt arii protejate de interes national - rezervatii naturale de tip forestier si peisagistic, situate in Judetul Salaj, pe teritoriul administrativ al comunei Hereclean.

Intinsa initial pe 2,20ha ,rezervatia se afla la o altitudine medie de 230m si ocupa astazi 0.50ha, avand coordonate geografice centrale : 47-12-57 lat.N si 23-00-00 long.E, la doar 4km de municipiul Zalau, la 25km de Simleu Silvaniei si la 30km de Jibou.
Stejarul rosu (Quercus rubra) are o coroana larga, scoarta este gri-lucioasa, cu creste netede care devin maro-inchis pe masura ce imbatraneste.In inaltime poate atinge 27m, iar frunzele lobate, de un verde mat, ating pana la 20cm lungime si se coloreaza in rosu caramiziu, dupa prima bruma.Ghinda, sustinuta de o cupa putin adanca, este relativ mare.

Suprafata initiala a ariei protejate, aflate la o altitudine medie de 210m, a fost de 1.70ha, iar ce actuala este de 0.20ha, avand coordonate geografice centrale : 47-13-19 lat.N si 22-59-54 long.E. Distanta fata de localitatile urbane este de 5km fata de Zalau, 24km fata de Simleu Silvaniei si 31km fata de Jibou.
Stejarul de balta (Quercus palustris), are o crestere moderata, iar la maturitate poate atinge o inaltime de 24m. Trunchiul are o scoarta gri-maroniu , spre negru la maturitate, frunzele verzi, lucioasa si puternic lobate, ajung pana la 10cm lungime, iar toamne se coloreaza in rosu-aprins.La noi in tara se intalneste mai ales ca arbore ornamental.
In lipsa unui traseu marcat, locatiile Stejarisul si Stejarisul de Balta sunt mai greu de identificat, dar se poate apela la padurarul ce poate fi gasit in zona Cantonului Silvic.